Hoe creëer je eenheid in je visuele branding?
Veel ZZP-ers beheren zelf al hun socialmedia-kanalen. Dus zitten ze op Instagram, Facebook en versturen ze daarnaast ook nog regelmatig nieuwsbrieven. In social media wordt visuele content steeds belangrijker. Maar hoe zorg je ervoor dat je zelf een herkenbare uitstraling en boodschap creëert in je visuele branding?
Maak gebruik van grafische basisprincipes in je branding
Grafische vormgeving bestaat uit een aantal basisprincipes. Hieronder vallen onder anderen kleur, compositie, ritme en hiërarchie.
Als je goed hebt doordacht wat je wil uitstralen, kun je ervoor kiezen om deze basisprincipes in te zetten.
Kleur
Verschillende kleuren hebben verschillende effecten op de psyche. Zo heeft blauw een rustgevend effect en een zakelijke uitstraling, terwijl oranje een opwekkend effect heeft. Het begrip kleur bestaat uit verzadiging, tint en intensiteit. In de ruimere zin hoort kleurcontrast hier ook bij. Ook deze hebben een visueel effect.
-
Kleurtinten
Een kleurtint (hue) is de plek die een kleur heeft binnen de kleurencirkel. Zo heeft de kleur blauw verschillende tinten, van turquoise tot ultramarijn. Kleuren die tegenover elkaar staan in de kleurencirkel hebben het grootste contrast met elkaar. Voor blauw is dit dus oranje en voor geel is dit paars.
-
verzadiging
Verzadiging (saturation) is de felheid of grauwheid van de kleur. Een verzadigde kleur is fel, maar een onverzadigde kleur bevat grijs door de kleur gemengd.
- intensiteit
Een minder intense kleur bevat wit door de kleur gemengd. Dit maakt de kleur ‘pastelachtig’. Als je een tint blauw als hoofdkleur hebt in je huisstijl, kan je variëren met verschillende intensiteiten (brightness) van deze kleur.
Vaak heb je niet één hoofdkleur in je huisstijl, maar twee of drie. Als je hoofdkleuren tinten zijn die dicht bij elkaar liggen, zoals turquoise, kobaltblauw en ultramarijn, creëert dit een harmonieus en rustgevend effect.
Als je hoofdkleuren tinten zijn die wat verder uit elkaar liggen zorgt dit voor een veel ‘drukker’ resultaat. Dit kan gebeuren als je hoofdkleuren bijvoorbeeld kanariegeel, grasgroen en violet zijn. Als je met deze combinatie van kleurtinten een wat rustiger effect wil creëren zou je kunnen overwegen om één of twee van deze kleuren wat minder verzadigd of minder intens te maken.
Kleur kun je dus bewust inzetten om rust danwel dynamiek te creëren. Zo gebruiken veel merken één of twee hoofdkleuren die ze in al hun socialmedia-uitingen terug laten komen, zoals T-Mobile. Als je aan T-Mobile denkt, denk je aan knalroze. Dat is echt hun kleur, en dit komt dan ook in al hun uitingen terug. Maar een merk als Tony Chocolonely doet dat bijvoorbeeld weer heel anders. De herkenbaarheid van hun uitstraling komt bij hen meer door het consequente gebruik van verschillende felle kleuren.
Compositie
De compositie is het strategisch plaatsen van elementen in een lay-out. Zo kan je ervoor kiezen om de elementen altijd centraal en symmetrisch uit te lijnen, maar je kunt er ook voor kiezen om elementen asymmetrisch uit te lijnen. Asymmetrie geeft vaak een wat speelser en dynamischer effect, zeker als je ook varieert in de grootte van de elementen.
Ritme
De term ritme zal je vast bekend voorkomen uit de muziek. Net zoals muziek opzwepende en rustige ritmes heeft, heeft vormgeving drukke en subtiele ritmes. Zo zit in een lap tekst vanzelfsprekend altijd een horizontaal ritme van regels en witregels. Dit ritme maakt het rustiger voor het oog om te lezen.
Hiërarchie
Hiërarchie is één van de meest communicatieve elementen uit de grafische vormgeving. Uit de hiërarchie wordt voor de toeschouwer duidelijker wat het onderwerp is van de poster, flyer of het boek. Als je alle elementen even groot maakt en dezelfde kleur geeft, kan de hiërarchie weleens onduidelijk of rommelig worden.
Identiteit
Denk dus na over je identiteit als ondernemer. Wat wil je uitstralen? Wil je rust en integriteit uitstralen? Of wil je juist dynamiek en rebellie laten zien? Pas daarop je kleurgebruik aan. Je kunt in de uitingen die je maakt op social media afwisselen in ritme en compositie, zolang er maar wel een duidelijke lijn in zit. Zo kun je bijvoorbeeld drukke en rustige ritmes afwisselen, maar wel telkens een symmetrische compositie en een vergelijkbare kleurstelling gebruiken. Of je kunt ervoor kiezen om telkens een element met één opvallende kleur terug te laten komen, zoals T-Mobile doet. Zolang de hiërarchie en de consistentie maar duidelijk is.
En als laatste nog een tip: maak voor jezelf enkele socialmedia-sjablonen, bijvoorbeeld in Canva. Deze kun je hergebruiken, waardoor je niet iedere keer alles opnieuw hoeft te maken.
Over Amelieke
Amelieke is vormgever, webdesigner en illustrator. Ze werkt graag met ambitieuze ondernemers. Meer over Amelieke kun je lezen op haar website.
« vorige pagina
